ДОСЛІДЖЕННЯ РЕЖИМУ НАПРУГИ В ДАЛЬНІХ ЛІНІЯХ ЕЛЕКТРОПЕРЕДАЧІ ЗМІННОГО СТРУМУ - Кацадзе, Т.Л.; Настенко , Д. В.; Панєнко, O.М.; Янковська, О. М. (Праці Інституту електродинаміки Національної академії наук України, 2021)
У роботі наведено результати дослідження розподілу напруги вздовж дальньої лінії електропередачі змінного струму. Представлено математичну модель розподілу напруги вздовж фактичної та ідеалізованої ліній. Досліджено залежність похибки моделювання профілю напруги за ідеалізації електропередачі від активного та реактивного навантаження, яке несе лінія. Запропоновано спосіб та математичні моделі визначення координати екстремальної точки за напругою вздовж траси лінії. Досліджено залежність похибки визначення екстремальної за напругою точки від навантаження та довжини електропередачі для ідеалізованої та лінеаризованої моделей, а також моделей другого та третього порядків. Показано можливість застосування запропонованих моделей в завданнях регулювання та налагодження параметрів гнучких ліній електропередач. Бібл. 12, рисунок, табл. 4.