РОЗРАХУНОК ЕЛЕКТРОМЕХАНІЧНИХ СИЛ У ЗШИТІЙ ПОЛІЕТИЛЕНОВІЙ ІЗОЛЯЦІЇ КАБЕЛІВ БІЛЯ ВОДНИХ МІКРОДЕФЕКТІВ ПРИ ЇХ ПОШИРЕННІ - Щерба, М.А. (Праці Інституту електродинаміки Національної академії наук України, 2018)
Досліджено електромеханічні сили, що виникають на полюсах водних мікровключень і біля вістря триїнгів в зшитій поліетиленовій ізоляції надвисоковольтних кабелів у змінному електричному полі. Методом кінцевих елементів проведено чисельні експерименти з розрахунку механічних напружень у ізоляції, які виникають під дією сил діелектрофорезу з боку водних мікродефектів. Встановлено особливості зміни цих напружень в залежності від характеру поширення дефектів у матеріал ізоляції: конфігурації включень, кількості і напрямків проростання гілок триїнгів. Визначено найбільш небезпечні сукупності дефектів, які викликають найбільші поверхневі сили. Такі сили можуть перевищувати десятки МПа, є співставними з межею механічної міцності зшитого поліетилену і можуть призводити до локальних руйнувань матеріалу. Механічна втома матеріалу в сильному електричному полі в присутності води може бути поясненням незворотного старіння ізоляції надвисоковольтних кабелів, яка спостерігається при їх тривалій експлуатації. Бібл. 11, рис. 7.