РОЗРАХУНКОВА ОЦІНКА ВІБРОПЕРЕМІЩЕНЬ І МЕХАНІЧНИХ НАПРУЖЕНЬ ІЗОЛЯЦІЇ ЛОБОВОЇ ЧАСТИНИ ОБМОТКИ СТАТОРА ПОТУЖНОГО ТУРБОГЕНЕРАТОРА - Кучинський, К.А.; Крамарський, В.А. (Праці Інституту електродинаміки Національної академії наук України, 2022)
Представлено результати чисельних досліджень розподілу вібропереміщень і механічних напружень в ізоляції лобової частини обмотки статора потужного турбогенератора під дією електродинамічних зусиль за різного конструктивного виконання пазового кріплення стержнів обмотки в кінцевій зоні осердя статора машини. Моделювання механічних процесів здійснено за допомогою чисельного методу скінченних елементів (МСЕ) у двомірній постановці. Розглянуто можливість вдосконалення конструкції з метою зменшення амплітуди коливань лобових частин обмотки статора. Бібл. 16, рис. 7.