ЗАЛЕЖНІСТЬ ДИНАМІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ІМПУЛЬСНИХ СТРУМІВ ЕЛЕКТРОРОЗРЯДНИХ УСТАНОВОК ВІД ВІДДАЛЕНОСТІ ЇХНЬОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО НАВАНТАЖЕННЯ - Щерба, А.А.; Супруновська, Н.І.; Щерба, М.А.; Розискулов, С.С.; Михайленко, В.В. (Праці Інституту електродинаміки Національної академії наук України, 2022)
У роботі досліджено закономірності впливу віддаленості технологічного навантаження від електророзрядних установок (ЕРУ) з ємнісними накопичувачами електроенергії на динамічні характеристики імпульсних струмів у навантаженні. На основі проведення експериментальних досліджень було визначено особливості змінення таких динамічних характеристик ЕРУ, як середні швидкості наростання та спадання їхнього вихідного імпульсного струму за умови реалізації процесів об’ємного електроіскрового диспергування шару металевих гранул у діелектричних рідинах між електродами. Проведено аналіз впливу довжини таких типів з’єднувальних електропровідників, як вита пара, коаксіальний кабель і літцендрат з біфілярною намоткою струмопровідних жил, на вихідні динамічні характеристики ЕРУ. Встановлено суттєвий вплив типу з’єднувальних провідників значної довжини на вказані характеристики, особливо за незначної індуктивності контуру навантаження ЕРУ. Обґрунтовано, що у випадку значного віддалення (в декілька метрів) технологічного навантаження від ЕРУ цілком доцільним є використання силових кабелів з твердою полімерною електричною ізоляцією як з’єднувальних провідників коаксіального типу. Бібл. 10, рис. 2, табл. 2.