ВПЛИВ П-ПОДІБНОГО МАГНІТОПРОВОДУ ІМПУЛЬСНОГО ІНДУКТОРА З ДВОМА КОТУШКАМИ НА ВИХРОВІ СТРУМИ ТОНКОСТІННИХ НЕМАГНІТНИХ МЕТАЛІВ У ПРОЦЕСІ МАГНІТОІМПУЛЬСНОЇ ОБРОБКИ - Ращепкін, А.П.; Кондратенко, І.П.; Карлов, О.М.; Крищук, Р.С. (Праці Інституту електродинаміки Національної академії наук України, 2021)
Виконано огляд літературних джерел щодо застосування імпульсного електричного струму для створення електропластичного ефекту в металевих деталях. Для оброблення тонкостінних металевих пластин з прямо- лінійними зварними швами досліджується імпульсний індуктор із П-подібним магнітопроводом. У випадку на- сиченого магнітопроводу відносна магнітна проникність може мати низькі значення, тому використання ма- гнітопроводу може бути недоцільним. Метою роботи є встановлення впливу наявності магнітопроводу інду- ктора на напругу, струм, магнітні сили в разі досягнення густини вихрових струмів 109 А/м2 у зварному шві немагнітної тонкостінної металевої пластини. Використовується двовимірна модель індукційної системи з наявністю і відсутністю магнітопроводу. Виконується моделювання розподілу електромагнітного поля з при- веденням параметрів двовимірної моделі до тривимірної. Джерелом імпульсного струму в обмотці індуктора є заряджений до певної напруги конденсатор. Для визначення струму в обмотці індуктора розв’язується рівнян- ня електричного кола. Визначено вплив розмірів магнітопроводу на напругу і струм в обмотці індуктора. До- сліджено вплив магнітопроводу на перехідні процеси напруги конденсатора і індуктора, струму в обмотці і зварному шві металевої немагнітної пластини, магнітної сили в зварному шві. Досліджено вплив магнітопро- воду на розподіл напруженості магнітного поля, струмів і магнітної сили по поверхні пластини в ділянці звар- ного шва. Бібл. 13, рис. 4, таблиця.