ПАРАМЕТРИ НЕВ’ЯЗКИ АПРОКСИМАЦІЙ ДИСКРЕТНО ЗАДАНИХ ЗАЛЕЖНОСТЕЙ АНАЛІТИЧНИМИ ФУНКЦІЯМИ ТА КРИТЕРІЇ ПОШУКУ ОПТИМАЛЬНИХ ЗНАЧЕНЬ ЇХНІХ КОЕФІЦІЄНТІВ - Шидловська, Н.А.; Захарченко, С.М.; Мазуренко, І.Л. (Праці Інституту електродинаміки Національної академії наук України, 2021)
Наведено універсальні параметри нев’язки апроксимацій дискретно заданих залежностей аналітичними функ- ціями і критерії пошуку оптимальних значень їхніх коефіцієнтів та аналіз особливостей їхнього застосування. Запропоновано параметри нев’язки апроксимацій, які не залежать від діапазонів змін значень функцій та від кількості точок дискретно заданої залежності і можуть бути придатні для порівняння якості апроксимацій будь-яких залежностей будь-якими функціями. Виконано апроксимації дискретно заданої залежності мате- матичного сподівання еквівалентного електричного опору шару гранул алюмінію під час їхнього іскроерозійно- го диспергування у воді від миттєвих значень розрядного струму. В якості апроксимуючих функцій вибрано степеневу з показником степеня –1 та функцію з експоненціальною складовою. За низкою критеріїв найменшої похибки апроксимації знайдено оптимальні значення коефіцієнтів обох апроксимуючих функцій. Показано, в яких випадках доцільно використовувати об’єднані критерії пошуку оптимальних значень коефіцієнтів апрок- симуючих функцій, а в яких достатньо простих однокомпонентних критеріїв. Бібл. 27, рис. 2, табл. 2.