СПОСОБИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ІМПУЛЬСНИХ ПРИСТРОЇВ СИЛОВОЇ ЕЛЕКТРОНІКИ - Голубєв, В.В.; Губаревич, В.М.; Зозульов, В.І.; Маруня, Ю.В.; Сторожук, А.І. (Праці Інституту електродинаміки Національної академії наук України, 2024)
У роботі розглянуто показові магнітно-напівпровідникові генератори імпульсів (МНГІ), включно з їхніми вдосконаленими вузлами, та регулятор напруги уніполярного струму. Наведено переваги МНГІ-1 із модернізованим вхідним вузлом DC/АС; МНГІ-2 із дросельним вихідним вузлом формування однотактних імпульсів; МНГІ-3 із трансформаторним вихідним вузлом формування однотактних імпульсів порівняно з відомими аналогами, в яких здійснюється на їхньому високовольтному виході уніполяризація біполярних імпульсів за допомогою численних напівпровідникових приладів (МНГІ-ПП). Встановлено, що надійність МНГІ-2 та МНГІ-3 є принаймні на порядок більшою, ніж надійність МНГІ-ПП. До того ж за допомогою МНГІ-ПП неможливо реалізувати функції щодо гальванічних розв’язок, синхронізації навантажень, спрощення захисту навантажень та узгодження без ускладнень МНГІ-ПП з низькоомними та ємнісними навантаженнями. Показано, що регулятор напруги змінного струму спроможний регулювати напругу на навантаженні від нуля до максимального значення, блокувати навантаження, відводити невикористану електроенергію, опрацьовувати імпульси від наносекундного до мілісекундного діапазонів. У підсумку одержано матеріали для подальшого опрацювання узагальненого комплексного синтезу щодо вдосконалення вищезгаданих пристроїв та інших імпульсних пристроїв силової електроніки. Бібл. 5, рис. 4.