ВПЛИВ МІКРОДЕФЕКТІВ У ПОЛІЕТИЛЕНОВІЙ ІЗОЛЯЦІЇ СИЛОВИХ КАБЕЛІВ НА РОЗПОДІЛ В НІЙ ЕЛЕКТРИЧНОГО ПОЛЯ - Кучерява, І.М. (Праці Інституту електродинаміки Національної академії наук України, 2017)
Шляхом дво- та тривимірного комп’ютерного моделювання досліджується електричне поле в поліетиленовій ізоляції з характерними мікророзмірними включеннями – спрощеними гілками водного триїнга, а також органічними, неорганічними, одиночними та численними забрудненнями. Показано посилення електричного поля поблизу сторонніх включень і їх вплив один на одне. Для одиночних включень за чисельними розрахунками та аналітичною формулою розраховано коефіцієнт посилення поля. Виявлено, що характер розподілу поля в ізоляції залежить від електричних властивостей, форми та взаємного розташування мікровключень. Результати роботи дають змогу розширити знання про причини деструкції поліетиленового матеріалу, що широко використовується для виготовлення ізоляції сучасних високовольтних кабелів. Бібл. 15, рис. 5, табл. 2.