КОНТРОЛЬ ЗУСИЛЬ У СТЯЖНИХ ПРИЗМАХ ОСЕРДЯ СТАТОРА ПОТУЖНИХ ГЕНЕРАТОРІВ З ВИКОРИСТАННЯМ ЄМНІСНИХ СЕНСОРІВ - Левицький, А.С. (Праці Інституту електродинаміки Національної академії наук України, 2019)
Наведено основні результати, отримані у відділі електричних та магнітних вимірювань ІЕД НАН України під час виконання прикладної науково-дослідної роботи «Створення ємнісних вимірювачів зусиль у стяжних призмах осердя статора потужного турбогенератора». Показано, що ємнісний метод вимірювання зусиль з встановленням первинних перетворювачів під стяжні гайки призм осердя статора має переваги в порівнянні з іншими методами завдяки високим метрологічним характеристикам та завадостійкості. Описано основні результати досліджень елементів первинних перетворювачів зусиль: диференціальних та напівдиференціальних ємнісних сенсорів зі змінним зазором і трубчастого силосприймального елемента. Наведено огляд розроблених принципових електричних схем вторинних перетворювачів, які забезпечують необхідні характеристики перетворення «ємність сенсора зусиль – вихідний електричний сигнал». Наведено результати створення вимірювачів ходу тарілчастих пружин у силових акумуляторах (СА) системи стабілізації тиску пресування осердя статора потужного ТГ. У вимірювачах застосовано багатоелементні ємнісні сенсори з концентричними компланарними електродами. Вимірювання величини ходу тарілчастих пружин СА дає можливість оцінити зусилля в стяжних призмах. Бібл. 19, рис. 8.